Rekkehus Tømmeråsen
Prosjektbeskrivelse
Hovedmålsetningene for prosjektet har vært å skape gode boliger samlet rundt et felles tun. Prosjektet er tilpasset barnefamiler, og boligene er tegnet som fleksible enheter som kan romme ulike former for leie/eie systemer.
Vi har prøvd å kombinere det beste av to verdener; små private forhager og store, gode fellesrom. Fellesrommene skal likevel tilby varierte soner, private soner, og ulike former for opphold og lek.
Hvert hus får balkong med plass til både møbler og potteplanter, forhager med plass til sykkel og barnevogn, og alle enhetene (utenom tre mot vest) har private uteplasser på to sider av bygget. Enhetene i vest har til gjengjeld større private hager med ettermiddagssol. Alle hus/alle boenheter har i dag fasade med tilkomst inn til fellesarealene i midten.
Prosjektet er bygget opp som et liggende åttetall - et uendelighetstegn, bestående av to små tun eller grender. Der de to grendene møtes i midten, har vi lagt selve navet - koblingen mellom de ulike nivåene i prosjektet. Det er her innkjøring til P-kjeller finnes, det er her man beveger seg til øvre og til nedre nivå.
Hvis beboerne ønsker seg en flaggstang - er det her den bør står. Uterommene er gitt en utforming med forbilder fra naturestetikken. Vi har ulike grønne planter, muligheter for potteplanter, pallekasser med jordbær, og områder med plass til naturlig engvegetasjon. Denne typen gårdsrom bidrar til økt biologisk mangfold og bidrar positivt til barns utforskertrang og lek.
Uterommene er også optimalisert for sol, og vi har lagt fine lekeområder for prosjektets barn.
Husene er bygget i tre, og har saltak. Den historiske referansen i bygningsmassen tror vi kan være et viktig innspill i diskusjonen om hvordan fortetting skal og bør være. Vi ønsker ikke å bringe tilbords fremmede lavblokkformer, men har prøvd å skape et boområde bestående av kjedete eneboliger og rekkehus, og samtidig oppnå et område med høy tetthet.
Prosjektnavn
Rekkehus Tømmeråsen
Plassering
Hop / Bergen
Omfang
4900 m2
Kunde
Bergen Eiendomsfortetting
Prosjektleder
Fredrik Barth
Team
Anders S. Eide, Laura Fröhlich, Thomas Pfeffer