Skjermbilde 2023-09-06 kl. 11.50.33.png

Starvhusgaten

Tags: Kontor, Næring

Starvhusgaten 2AB

Prosjektbeskrivelse

 

Starvhusgaten 2AB ligger med byens mest prominente plassering rett mellom Torgallmenningen og Byparken. VILL har utført en mulighetsstudie for DnB NE for å undersøke potensialet som ligger i en helhetlig transformasjon, og hvilken tiltak som må på plass for å gi bygget en tydelig adresse og identitet i bybildet.

Prosjektet har stort fokus på minimale inngrep som løfter eksisterende kvaliteter, gjenbruk og varighet.


Prosjektnavn                    
Starvhusgaten 2AB

Plassering                          
Bergen

Prosjektleder                  
Anders S. Eide

Team    
Laura Fröhlich, Thomas Pfeffer
                                                                                                                     


 

Eksteriør

Byggets fasade er nylig opprustet og fremstår godt vedlikeholdt og pen. Det foreslås derfor kun mindre grep for å løfte prosjektet frem i byen og gatebildet.

Tidligere var Olav Kyrres Gate pepret med markiser på alle butikkfasadene. Det er sjeldent man ser nyetableringer av markiser i Bergen nå til dags, men vi vil foreslå å tilbakeføre de kurvede markisene i byggets førsteetasje for å tydeliggjøre bygget i gaterommet, samtidig som vi lysner fasadefargen i det mørke førsteetasjebåndet. Markisene skaper et opplevd rom i i bybildet, fungerer som tak for ventende busspassasjerer, reduserer kjølebehov i butikklokalene, og trekker oppmerksomheten mot utstillingsvinduene. Sammen med strategisk fasadebelysning vil disse enkle grepene løfte bygget uten at det gjøres større inngrep eller investeringer.

Portrom

For å løfte byggets første etasje ytterligere foreslår vi å fjerne dagens garasjeport som skiller gaten og bakgården, og flytte enkelte butikkinnganger inn i det nye portrommet. Ser man til andre byer er portrom og bakgårder i mye større grad synlige fra gaten, og man får som gående også oppleve dybden og livet på baksiden av bygget. Ved å se på enkle grep som brystningspaneler, fargesetting og belysning kan man løfte portrommet slik at det blir et inviterende rom for besøkende og syklister, samtidig som det gir mulighet for flere innganger fra bakkeplan.

Interiør

Fellesarealer

Det etableres et tidløst konsept med klassisk tilsnitt for å løfte opplevelsen av fellesarealene som portrom, inngangsparti og trapperom. Disse arealene vil på sikt stå lenge uten endringer og er derfor viktige arealer å ruste opp som både tidløse og robuste. Vi foreslår å bevare så mye som mulig av opprinnelige materialer, og at alle de gode kvalitetene som allerede eksisterer fremheves ved hjelp av tilførte materialer og farger. Samlet sett vil grepene bidra til at foajé og trapperom løftes til nivået det en gang har vært. Kvalitetene er der, de trenger bare å synliggjøres.

Utleiearaler

I leietakerarealene foreslår vi at det etableres et tidløst interiørkonsept for faste installasjoner. Dette betyr at vegger, gulv, himling og hovedbelysning ikke byttes ut ved leietakerskifte.
Mengden avfall som generes grunnet standardspecer med krav fra leietakere er stort, og vi foreslår derfor et strengere regime hvor utleier stiller høyere krav til aktører som skal inn i prosjektet.
Ved å designe arealer med kjente og tidløse elementer som brystningspaneler, profilerte lister og heltregulv håper vi å oppnå en lengre levetid for materialene og tilhørende reduksjon i avfall.

Loftsetasjen er idag delvis utleid til boder, men står i all hovedsak tom. For å bedre utnytte dette arealet foreslår vi derfor at deler av dekket mellom 6. og 7 etasje fjernes for å innlemme loftet i kontoretasjen.
I delen av bygget hvor det er dobbelt loft kan man om det er teknisk mulig også inkludere loftsvolumet i kontoretasjen.