Havets hus
Prosjektbeskrivelse
Prosjektet undersøker muligheten for en samlokalisering av Hurtigruten, Havforskningsinsituttet, Akvariet i Bergen og et nytt hotellkonsept. Dette blir porten til turistdestinasjonen Bergen, der kunnskap om havet, formidling av denne kunnskapen og opplevelsen i og rundt de marine og maritime elementene smelter sammen i ett stort rom.
Vi har bygget en visjon som tar utgangspunktet i det dramatiske norske fjordlandskapet. Bratte bergvegger reiser seg opp fra fjorden og danner vegger i rommet. Hav og himmel går i ett og speiler seg lekent i hverandre. Hva som er opp og hva som er ned er til tider vanskelig å se, og opplevelsen av naturen er total. Vi ønsker å bringe denne opplevelsen inn i bygget, og skape et rom som speiler det mest nasjonalromantiske uttrykket vi har. Vi kobler naturopplevelsen sammen med tanken om en bærekraftig fremtid. Vi foreslår å fortsette å bruke gjenbruksmaterialer slik at byggets miljøfotavtrykk reduseres.
Vi videreutvikler tanken om at denne inngangssituasjonen, til byens viktigste aktører, må ordnes som del av et fotgjengerstrøk. Koblingen mellom aktørene og det offentlige rom er avgjørende å få til. Vi skaper derfor et åpent bygg, et bygg som utvider det offentlige rom ved å tilby byggens første etasjer til byutviklingen.
Aktørene får hvert sitt bygg plassert inn mot et felles atrium eller torg. Byggene representerer fjellveggene i det Norske landskapet og danner rammene for opplevelsen. Utsikten til fjorden utenfor og himmelen over danner naturlige åpninger i komposisjonen, og Akvarieveggen mellom to av bygningene likeså.
Gulvet lages av upcyclede skipsskrog fra verftsindustrien. Gulvet er dermed bærekraftig og forteller historien om det maritime Norge. Vi bølger gulvet opp og ned, alternerende for å skape både sittegrupperinger og felter som kan fylles med vann. Metallgulvet representerer havet. Vi etablerer en felles resepsjon for alle aktørene, og en restaurant der hurtigrutens konsept "Norway's Costal Kitchen" får plass. Resepsjonen og restauranten er publikumsfunksjoner, og vi håper bygulvet vil være tilgjengelig hele døgnet.
Aktørenes viktigste rom og møterom får plass ut i atriet - og klyngefunksjoner plasseres inn i dette. Resepsjonen blir "allrommet" i prosjektet, et sted for opplevelse, formidling, arbeid og opphold. Digital kommunikasjon viser Havforskningens viktigste resultater, og real time temperaturmålinger fra havene.
Prosjektnavn
Havets hus
Plassering
Bergen
Kunde
Havforskningsinstituttet, Hurtigruten
Prosjektleder
Fredrik Barth
Team
Anders S. Eide, Jan Erik Rossow, Lise Christensen, Truls Indrearne