Teknikken torg kopi.jpg

Teknikken Sør

Tags: Bolig, Urbanisme

Teknikken Sør

Prosjektbeskrivelse

 

Om prosjektet

Konkurranseforslag fra Vill i samarbeid med Bate, SLA og Eamon O Kane. Tomten ligger på en kolle i nærheten av sykehuset i Stavanger og prosjektet inkluderer økonomisk gunstige boliger for nyetablerere, boliger for familier og seniorer, et selveid bofelleskap for utviklingshemmede samt noen få kommunale leieboliger. Helt fra starten av har det både fra oppdragsgiver og vår side vært et stort fokus på å opparbeide gode løsninger for å få til genuin sosial bærekraft i prosjektet.

Å skape sosial bærekraft

Mennesker fra alle verdenshjørner, i alle aldre, livssituasjoner og sosiale lag, rapporterer om økt livskvalitet når de får oppleve likeverdige og trygge fellesskap for seg selv og barna.

Vi ønsker å åpne opp for involverende medvirkning . På denne måten forplikter vi oss til å lytte og la innspillene forme området. Gjennom ulike faser i prosjektet inviterer vi forskjellige grupper til å dele innsikt og idéer med oss. Forskjellene mellom symbolsk medvirkning og reell samskaping er signifikant. Verken prosjektlederen eller konsulentteamet kan bestemme detaljene i programmeringen av nabolaget.

En slik måte å jobbe på utfordrer normer og innarbeidede arbeidsrutiner. Vi må våge å stå i usikkerhet. Det som virker ett sted, kan ha ingen eller lav effekt et annet. Plantekasser og drivhus er kun et svar hvis noen faktisk lengter etter å dyrke. Vi må forstå stedets utfordringer og innbyggernes reelle behov for å fremme de riktige svarene.

Ta tak i innbyggernes egenkraft - det finnes gode eksempler i verden på reelt sosialt bærekraftige prosjekter. Et fellestrekk er at de evner å tak i innbyggernes egenkraft, og at løsningene snakker til personenes lidenskap.

Fire mål for utvikling av sosialt bærekraftige lokalsamfunn

01.  Tilhørighet

02.  Trygghet

03.  Tilgang til lokale tilbud

04.  Tillit til mennesker og myndigheter

Fellesskap

Det er medvirkningsprosessen som skal danne grunnsteinene for bygging av fellesskapet i nabolaget. I dette prosjektet har vi også knyttet til oss den ideelle NGO-organisasjonen Bærekraftige liv. Den består av vanlige folk som brenner for det de elsker mest. De har innsett at noen må gjøre noe for å gjøre verden bedre. Under slagord som «Vi tar klimakampen fra protest til fest», har folk over hele landet lett etter måter å invitere naboene sine til noe de selv skulle ønske de ble invitert til. De dyrker og lager mat, reparerer klær og ting, inviterer til sykkelkveld og transportgruppe, holder foredrag, arrangerer byttefester, lager kurs i økokjøring, og prøver å få naboene til å se det smarte i felles lokale energiløsninger. Bærekraftige liv jobber systematisk nedenfra og opp, og er med på å skape nabolag der beboere tas på alvor. Ved å gi folk mulighet til å dyrke sin lidenskap, setter de i gang gode sirkler som skaper bærekraftig adferd.

På Teknikken tenker vi at de vil bidra med verdifulle erfaringer og gode ideer. Vi vil engasjere nettverket til å finne lokale ildsjeler som er med på å skape varige, positive tiltak i nabolaget.

Møteplasser

Møteplasser ute:

Vi har valgt å vise et prosjekt der våre tenkte fremtidige beboere har vært lidenskapelig opptatt av dyrking, urbant jordbruk og biologisk mangfold. Dette viste seg å harmonere godt med nabolaget, som ønsket seg naturbaserte lekemuligheter og en liten beboerkafé. Om det er dette som blir resultatet av den kommende medvirkningsprosessen, vet vi ikke.

Møteplasser inne:

Like viktig som møteplasser ute, er møteplasser inne i byggene. Også her har vi valgt å vise en fleksibel struktur som må påvirkes av beboerne. Våre foreslåtte felleslokaler er spredt rundt i prosjektet og vender ut mot gatene og byrommene vi har skapt. Møteplassene understøttes dermed av gangstrøkene, viktige utganger (som fra parkering og sykkelparkering) og viktige innganger som til boliger og bofellesskap. Innholdet er fleksibelt og vil forandres over tid. I vårt prosjekt har vi vist muligheter for:

-       En kafe med aktivitetsrom og kjøkken som driftes av bofellesskapet.

-       Et enkelt lager der beboerne kan mellomlagre møbler når de flytter fra enebolig til leilighet.

-       Et verkstedbygg hvor beboere kan lære hverandre opp i enkelt håndverk, som sying og snekring.

Borettslagsmodellen

Oppdragsgiver har høye ambisjoner om et sosialt bærekraftig bomiljø. Dette oppnås best dersom et flertall av boligeierne bor der selv, og det ikke er leietakere som stadig flytter. Det er lagt opp til en høy beboermiks og en andel av boenhetene skal være tilrettelagt som et bofellesskap for utviklingshemmede, samtidig som at det er et ønske om at flere av boligene skal være «etablererboliger» som skal ha omsetningsbegrensninger og prisregulering som sikres gjennom vedtektene for borettslaget. For å få til en god miks av beboere vil det være en bred miks av typologier som rekkehus, lavblokker, bofellesskap og byhus. Dette er med på å skape stedsidentitet og knytter det nye nabolaget sammen med omkringliggende bygg.


Prosjektnavn                    
Teknikken Sør

Plassering                          
Stavanger

Omfang                                
Ca 9500 m2

Kunde                                  
Bate

Prosjektleder                  
Fredrik Barth

Team                                  
Perrine Rivain, Agnes Vevle Tvinnereim, Simon Dai, Silje Steinsland, Fredrik Barth, Ewelina Janowska-Miasik og Anders S. Eide

Samarbeidspartnere
Bate, SLA og Eamon O Kane