HS6.jpg

Høgevarde

Tags: Urbanisme, Bolig, Næring

Sentrumsplan Høgevarde

Prosjektbeskrivelse

 

Høgevarde AS utfordret sommeren 2019 Vill Urbanisme til å lage en helhetlig visjon og utviklingsstudie for destinasjonen Høgevarde. Vi ble utfordret på bærekraftige løsninger, delekultur, innovative teknologiske løsninger, profileringsarbeid og ikke minst nyskapende skandinavisk arkitektur og design. Denne rapporten går gjennom og oppsummerer alle de ulike deloppgavene i prosjektet, og viser en mulig retning for prosjektet videre.  For å utvikle Høgevarde videre skal det detalplanlegges i store områder. Denne studien representerer således ikke ferdige løsninger, men innspill til den kommende detaljerte planen. Sammen med Vill Urbanisme har det danske arkitektkontoret Lendager vært underkonsulent og del av teamet.

Under to timer fra Oslo finner du spektakulære Høgevarde. Med sine 1459 meter over havet er dette den dominerende toppen på Norefjellplatået. Beliggende i tregrensa, med høyfjellet rett utenfor døra, har vi skapt regionens mest spennende hytteområde. Her er du tett på naturen med vidder og fjelltopper så langt øyet kan se.

Prosjektet består av to sentrumsområder som over tid skal bidra til å skape en helhetlig høyfjellsopplevelse hvor alle ens behov er dekket. Gjenbruk, oppsirkulering, grønn mobilitet og sirkulær økonomi har stått sentralt i utviklingen av prosjektet.

Høgevarde fjellandsby

Høgevarde fjellandsby utvikles som organiske rekker med bygg, som hver på sin måte omhegner viktige kvaliteter i landsbyen. Skogen. Gaten. Vannet.  Veien, skiløypene og ”beachen” - myldreområdet ved skiheisene, danner navet i området og sikrer kommunikasjon. Over gaten, for å koble skogen med vannet, lager vi en trekatedral. Katedralen blir landsbyens hjerte, stedet der alt skjer. Her møtes torgfunksjoner, kommunikasjonareal, skiutleie, adkomst, uteservering i sol og mye mer i et spektakulært myldreareal.  

Leilighetsbyggene henvender seg mot landsbyens kvaliteter, gaten, skogen og vannet. Dette gir bygg med helt forskjellige kvaliteter og uttrykk. Man kan bo i tretoppene, man kan fiske fra stuevinduet eller man kan ha en liten altan over den lokale puben og mikromjøderiet. Mangfold er et stikkord i utforming av boenhetene. 

Det er i Høgevarde fjellandsby vi samler handel, bevertning, skiutleie, billettkjøp, pub, restaurant og mye mer. Det er her man tar på den nye skidressen og promenerer i skiløypen gjennom sentrum. For å se, og bli sett. Det er her man møtes. Det er her man spiser. Det er her St. Hans feiring foregår. 


Prosjektnavn                    
Sentrumsplan Høgevarde

Plassering                          
Flå

Kunde                                  
Høgevarde AS

Samarbeidspartnere    
Lendager Group, Lendager Up

Prosjektleder                  
Jan Erik B.J. Rossow

Team                                  
Laura Fröhlich, Fredrik Barth, Anders S. Eide, Thomas Pfeffer, Janne Fjeldtvedt, Nikolaj Friis,                                                                                                                                              


Høgevarde leilighetsbygg.jpg
HS2.jpg
HS3.jpg
HS4.jpg
HS5.jpg
HS7.jpg
Trekatedral.jpg

Heimseter fjellandsby

Heimseter er navnet på det nordligste området i områdeplanen, der omtalt som HV16. Heimseter er oppdelt i flere utviklingsområder, og det er plass til både leilighetsbygg, hyttetun og frittliggende hytter. I midten av området skal det på sikt utvikles et nytt sentrum. Deler av fuksjonene fra fjellandsbyen vil flyttes til Heimseter og de to områdene vil kobles sammen med en ny gondolbane. 

Heimseter ligger vakkert til på et fjellplatå om lag halvveis mellom Gulsvik og Fjellandsbyen. Her er små koller, et mylder av skiløyper, små vann og tjern, fabelaktig utsikt, og mye sopp og bær.  

Hytteområdene

Heimseter har plass til alle. Det småkupperte landskapet gir plass til ulike små hyttegrender med egenidentitet og særpreg. Små hytter i skogen, og tradisjonelle tun gir ulike opplevelser. 

Sentrum

Når Heimseter utvikles etableres et nytt knutepunkt for Høgevarde. I Fjellandsbyen er det ikke nok plass til alle dagsturister som ønsker seg inn i området. Det er derfor naturlig å etablere et nytt adkomstpunkt når prosjektet vokser. Det er ikke landsbyfunksjonene som flyttes til Heimseter, men destinasjonsfunksjonene. Skiutleie, kjøp av heiskort, lagervirksomhet og innfartsparkering er elementer som flyttes. I tillegg utvikles Heimseter som et nærsenter for områdets hytter og leiligheter.Her finner man selvfølgelig en koselig varmestue, en liten restaurant og små gater - alle ingrediensene for å kunne leve det gode liv.   

Terreng

Heimseter ligger på en fjellhylle i N-S retning. Det er storslått utsikt østover mot dalen, og man har de høyereliggende fjellområdene mot vest. Alpinbakker og sykkelstier kommer ned fra høydedragene i vest og renner gjennom Heimseterområdet.  De ulike byggeområdene (vist i stiplet linje i kartet har ulike naturkvaliteter og muligheter for bebyggelse.  

HS8.jpg
HS9.jpg
HS10.jpg
HS11.jpg
HS12.jpg
HS13.jpg
HS14.jpg
HS15.jpg
T.jpg