Den miljøpositive hytten
Prosjektbeskrivelse
Det er en gryende motstand mot norsk hyttekultur. De siste årenes hyttebygging har ødelagt store naturområder, og livsstilen knyttet til fritidsmarkedet er i dag ikke lengre kompatibel med hvordan man er nødt å tenke på fremtiden i et bærekraftsperspektiv. Vi har laget et alternativ til de siste årenes hyttekultur i Norge. I lengre tid har vi kunnet bygge energipositive bygg - bygg som produserer mer energi enn de bruker. Vi har tegnet utgangspunktet for en miljøpositiv hytte - en hytte som gir mer tilbake til miljøet enn den tar.
Arealeffektivitet
Vi må redusere arealbruk i fjellet. Norsk hyttekultur har forandret seg fra den tiden hytten var en ”støl” der kun det aller mest nødvendige var til stede, til å være et luksuriøst hjem borte fra hjemmet. Vi må samtidig ha respekt for folks ønske om komfort. Vi kan ikke gjeninnføre utedo og snøsmelting for vann. Hytten lages derfor som et byggesett som kan utvides ved behov, heller enn at man må ha en statisk hytte i full størrelse.
Det positive ambisjonsnivået
Ambisjonen er å lage en hytte som er positiv i alle aspekt. Det skal i teorien være positivt for miljøet jo mer hytte man bygger. For å nærme seg en slik ambisjon må man jobbe integrert med alle tema. Alt fra arealbruk, biologisk mangfold, materialbruk, energiproduksjon, transport og mye mer.
Estetikk og arkitektur
Det er laget mange flotte hytter, men for oss har det også vært viktig å finne tilbake til lokale kulturhistoriske referanser og forbilder. De små gårdsbygningene på Høgevarde har sin egen kulturhistoriske estetikk. De er hevet over bakken, har et lavt fotavtrykk og står som små kulturhistoriske smykker i landskapet.
Prosjektet utvikles videre i 2020.
Prosjektnavn
Den miljøpositive hytten
Plassering
Flå
Omfang
45-120m2
Kunde
Høgevarde AS
Prosjektleder
Jan Erik B.J. Rossow
Team
Laura Fröhlich, Fredrik Barth, Anders S. Eide, Thomas Pfeffer, Linda Figuerido