BP25.jpg

Berleporten

Tags: Næring

Berleporten

Prosjektbeskrivelse

 

De gamle fabrikkbygningene ved Hopsfossen skal de neste årene gjennomgå en stor transformasjon. Byggene skal rustes opp, delvis transformeres og få nye funksjoner. Nye bygg skal bygges, materialer skal gjenbrukes og historisk identitet og miljømessig kvalitet skal styre løsningsforslagene. Hopsfossen skal utvikles til et komplett bærekraftig bo og leveområde. Som første prosjekt i transformasjonen ønsker tiltakshaver Hopsfossen AS å se på inngangspartiet til møbelbutikken Berle. Butikken ligger i dag i øverste og nest øverste etasje i Wernerholmsvegen 33 og har inngang fra mellomrommet mellom 33 og 31. Inngangspartiet er lokalisert til området der den gamle vareinngangen til bygget lå, og har aldri vært designet til en fullverdig publikumsinngang.  Dette prosjektet handler derfor om et nytt inngangsparti til Berle - "Berleporten". Dette tiltaket skal være det første av en serie tiltak frem til hele bygningsmassen er transformert. Dette første enkelttiltaket skal dermed være starten på en historie, og må gjennom kvalitet, identitet, særpreg og evne til å begeistre kunne gi retning og innhold til resten av prosessen. 

GREPET

Dagens inngang består av en enkelt takoverbygget adkomstsituasjon og murkanter mot tilgrensende overliggende arealer,. Det er to dører i fasaden, der den ene går inn til bossrom, som også inneholder en heis, og den andre (bakerste) er selve inngangen til Berle. Her går man gjennom en enkel dør, og går rett i trapperepos. Berles inngang ligger en halvetasje ned og inn i bygget.

Å rive påbygget, for å lage et nytt og penere påbygg løser ikke utfordringene med adkomstsituasjonen. Et nytt takoverbygg kan kun gjøre situasjonen finere. Man kommer fortsatt inn i bygget og rett i en smal trapp, og en må fortsatt via bossrommet for å komme til Berle universelt eller med barnevogn. 

Ser man vekk i fra dagens situasjon kan man fortsatt lese historisk form og funksjon. I bakken går de gamle jernbanelinjene fortsatt frem til bygget. Det er et mindre takoppløft som kan leses som en ark for en gammel kran med heis.  Historisk har denne gavlveggen hatt en annen funksjon, og en annen utforming. 

Ved å ta bort utenpåliggende og nyere konstruksjoner, og åpne gavlveggen helt opp vil man kunne forsterke historisk lesbarhet og åpne inngangssituasjonen til butikken. Vi fjerner bosshåndtering og slår det gamle bossrommet sammen med trapperommet. Resultatet er et stort sammenhengende inngangsparti inne i bygningskroppen, der heis, trapp og inngangsdør til Berle blir i ett og samme rom. Fra utsiden ser man nå den åpne gavlveggen, der fokuset blir på interiøret i fabrikken, de historiske teglveggene og enkelte møbler på utstilling.,  


Prosjektnavn                    
Berleporten

Plassering                          
Bergen

Omfang                                
50 m2

Kunde                                  
Hopsfossen AS

Samarbeidspartnere    
Holst & Valen

Prosjektleder                  
Thomas Pfeffer

Team                                  
Laura Fröhlich, Fredrik Barth, Anders S. Eide,                                                                                                                                        


BP2.jpg
BP23.jpg
BP22.jpg

Eksteriør

Gavlfasaden åpnes og erstattes med en stål/glass fasade. Den karakteristiske formen fremheves med et bånd som drar seg fra øst til vest og følger byggets taksprang og vinkler. Kranhuset fungerer som lesbar form i fasaden igjen, og interiøret i fabrikken leses som velkomstsonen. 

Den lille forplassen oppgraders midlertidig med et amfi med plantefelt. Dette systemet er tilrettelagt for en videre utbygging når hele plassen transformeres på sikt.

Tiltaket skaper en tydeligere visuell kontakt mellom Berle og forplassen. Det enkle skiltet i fasade, og det opplyste teglsteinsinteriøret vil også fungere som blikkfang helt tilbake fra Wernerholmsvegen. De gamle jernbaneskinnene fungerer som ledelinje helt frem til inngangspartiet.

BP 1.jpg
BP24.jpg

Interiør

Når du kommer inn døren til Berle møtes du nå av et stort og luftig rom. Veggen mellom trapperommet og heisforrommet fjernes, og den gamle teglen eksponeres. Det originale tregulvet pusses ned og behandles, og nye rekkverk i smijern eller lakkert stål etableres ned mot trapp.

Der yttervegg og mellomvegg skjæres lar man en liten betongkant stå igjen for å aksentuere historiefortellingen og vise den originale strukturen.

Rommet kan brukes som utsilling for Berle, for å tydeliggjøre at man har kommet til rett sted.

BP 12.jpg