DSCF5525 kopi.jpg

Markeveien

Tags: Kontor

Markeveien 1B+C

Prosjektbeskrivelse

 

Bygget

Markeveien 1 ligger sentralt plassert i Bergens historiske bystruktur. Det er det eldste bygget rundt Torgallmenningen og det eneste som stod igjen etter bybrannen i 1916. Det første bygget ble tegnet av Schak Bull for Bergens Telefonkompagni, og etter brannen tegnet Einar Oscar Schou gjenoppbyggingen.  Markeveien 1 består idag av tre bygg som er knyttet sammen på tvers av kvartalet, og strekker seg dermed fra Markeveien i sør, til Valkendorfsgate i nord.

Konseptet

Utgangspunktet for prosjektet var å løfte bygget ut av skyggen og gi det en tydelig adresse i bybildet. Til tross for plasseringen et knapt steinkast fra Torgallmenningen var Markeveien et introvert bygg med en lukket førsteetasje og anonym fremtoning. Vi ønsket  å tilbakeføre den historiske fasaden, effektivisere planløsningene, skape gode arbeidsplassmiljøer, jobbe med energieffektivisering, bærekraftige materialer, og vise at det ikke er noen motsetning mellom kommersielt drivbare prosjekter og rehabiliteringsarkitektur.

Merverdi for alle brukere

De aller fleste bygg i en by oppleves fra bakkeplan og fra utsiden. For Bergenserne er det derfor avgjørende hvordan bygget fungerer i gaten, hvordan det forholder seg til konteksten, og i hvilken grad man har innsyn i aktivitetene huset rommer. For prosjektet i Markeveien ønsket vi å skape merverdi ikke bare for dem som er på innsiden, men også de som er på utsiden.

Utvendig ble de historiske fasadene derfor restaurert og gjenskapt slik de en gang var. Fargepaletten ble hentet fra området og det ble etablert et sobert lysdesign som fremhever ornamentering og hovedelementer i fasaden. Bakgårdsfasaden ble også pusset opp med fokus på å bevare så mye som mulig, samtidig som man la til rette for bedre dagslysforhold i kontorlokalene.

Liv på bakkeplan

Opprinnelig hadde bygget næringslokaler med store vinduer ut mot Markeveien i første etasje. Vinduene ble  byttet ut med tette fasadefelt med husmorvinduer på 50-tallet og har siden den gang fremstått lukket og lite inviterende. Basert på historiske bilder og tegninger ble det prosjektert  og produsert nye vinduer og dører i eik i førsteetasjen. Den originale hoveddøren ble også funnet i en låve i Sogn og nennsomt rehabilitert. Virkningen av dette er at man nå har en åpen inviterende fasade. Innvendig effektbelysning gir dybde til bygget på kveldstid og leietakers sosiale soner, møterom og modellverksted viser husets indre liv til de forbipasserende.

Bymiljøer med egenart

Vi har revitalisert prosjektets bakgård. I Markeveien, som i de fleste andre bakgårder, var arealet tidligere dominert av parkering og tekniske anlegg. Ved å fjerne bilene og flytte store deler av ventilasjonsanlegget til taket, fikk vi plass til å etablere et sykkelparkeringshus med tilhørende solterasse til glede for husets leietakere og besøkende. Ut mot Markeveien var effekten av gjenåpningen av fasaden og belysningskonseptet at  den lille forplassen faktisk oppleves som et byrom å oppholde seg i, og et sted for de tilfeldige møtene.

Materialbruk og bærekraft

Det er jobbet mye med energieffektivisering, etterisolering, utskifting av vinduer, sensorstyring og luftkvalitet for å sikre både et driftsvennlig bygg og et godt sted å jobbe. Dette har resultert i at bygget er sertifisert Breeam Very Good, samt at energimerket er løftet fra F til mørkegrønn B som tilsvarer lavenergistandard. Prosjektet inneholder også Norges første store produksjon av oppsirkulert kubbegulv fra VILL Opp, et foregangsprosjekt som viser vei for en hel bransje.


Prosjektnavn                    
Markeveien 1B+C

Plassering                          
Bergen

Omfang                                
Ca 8000 m2

Kunde                                  
DnB Næringseiendom, Erstad Lekven, Bremcon

Prosjektleder                  
Fase 1: Anders S. Eide
Fase 2: Thomas Pfeffer

Team                                  
Paul La Tourelle, Silje Margrethe Steinsland, Truls Indrearne, Jan Erik B.J. Rossow, Fredrik Barth, Laura Fröhlich  

Samarbeidspartnere
Asplan Viak(Iark, RIAku, RIV, RIE), Konstruksjonsteknikk(RIB), Rambøll(RIV(, Sweco(RIV rør), A-Stab(RIBr), Light Bureau(lysdesign)
                                                                                                                         


Markeveien.jpg