Solheimspassasjen
Prosjektbeskrivelse
Å skape Bergens beste nabolag
Signaturhagen har fått stor positiv oppmerksomhet for utviklingen av sosiale prosjekter og grønne møteplasser. Med sitt konsept skapes gode nabolag tuftet på naturlige verdier, gode møter og livsglede. I Hjørnesteinen har vi skapt en grønn og sosial signatur på bergensk. Vi ønsker å skape et sosialt bærekraftig prosjekt med bergensk lynne og ly for vær og vind i frodige og grønne omgivelser. Fram til i dag har sosiale forhold fått mindre oppmerksomhet i byutviklingen enn de to andre dimensjonene i FNs bærekraftmål – miljø og økonomi. FN er tydelig på at også sosiale forhold er en viktig del av bærekraftmålene, og at nettopp nabolagene våre er en sentral nøkkel for å oppnå sosial bærekraft og sterke fellesskap for alle. Som byenes minste «puslespillbit» er reell involvering, mulighet for medvirkning og samskaping omkring eget nabolag en svært viktig faktor for å oppnå sterke byer preget av tillit, aktive medborgere, god folkehelse og et levende demokrati.
Vi har kalt vårt prosjekt for ”Hjørnesteinen”. Ved å skape store innglassede fellesarealer, der naboer, familie og venner kan møtes, bli kjent, være aktive, leke og le, og ved å la folk dele kunnskap, interesse og livslyst med hverandre lager vi et prosjekt basert på likeverd. Hjørnesteinen i det nye nabolaget.
Prosjektnavn
Signaturhagen
Plassering
Bergen
Team:
VILL: Ingrid Jordheim, Bjørnar Andersen, Ida Wressel, Fredrik Barth, Anders Sletten Eide
Konseptbeskrivelse
Glem alt du tror du vet om delekultur og fellesareal! Vi skaper fellesarealer av høy kvalitet, med mange muligheter og bruksområder, og med elementer som bidrar til en bedre og enklere hverdag, som høyner livskvalitet og gir økte muligheter for mestring. Møtesteder for alle, som skaper de fysiske rammene for å bli bedre kjent, de naturlige omgivelsene for god integrering, de hyggelige kveldene, de overraskende opplevelsene og en arena for sameksistens. Med ”Hjørnesteinen” tar vi dette konseptet med til Bergen.
Signaturhagen har over tid utviklet en ny og banebrytende type av fellesareal og sosial boform. Mest sannsynlig ulikt alt annet du allerede kjenner til. Fellesfasiliteter som treningsrom, kjøkken, storstue, bibliotek, gjesteleilighet samt både innendørs og utendørs hage er del av konseptet. Delekultur har med Signaturhagen blitt attraktivt og ønsket. I konseptet får man tilgang til mer uten å betale mer. Delekultur øker kvaliteten i hverdagen. Man får mer plass, og flere funksjoner. Man får mer og betaler mindre! Og enda mer imponerende og attraktivt er de sosiale bokvalitetene som vokser frem allerede i idefasen. Før innflytting, og før kjøp. Ved å jobbe med hele boligreisen, fra før man i det hele tatt vurderte å flytte, til man faktisk flytter inn, skapes nye og varige bånd mellom kommende naboer. Sosiale bånd skapes og utvikles gjennom prosessen, og nabolaget skapes som hjørnesteinen i den nye boformen. Sentralt i konseptet er den store og felles helårshagen. Et innglasset ute/inne areal med høye kvaliteter blir det fysiske navet i nabolaget og rammene for det gode liv. Det ligger mye tilrettelegging, omtanke og omsorg i arbeidet som gjøres for å lykkes med den sosiale boformen vi etterstreber.
I Hjørnesteinen skal vi:
Skape arenaer der naboer blir kjent før de flytter inn.
Presentere entusiastiske smittende historier fra beboere i andre byer og bygge felles forventninger og engasjement om hva en skal få til sammen.
Avdekke beboernes interesser, kunnskap og engasjement for å skape interesse- og arbeidsgrupper.
Bygge aktivitetsgrupper som består av dugnadsånd, engasjement, sosial tilhørighet og eierskap til fellesoppgavene.
Bygge kultur der gleden i å bistå dominerer.
Bidra til en omsorgsfull kultur der beboerne blir bekreftet og hjelper hverandre.
Skape egne kommunikasjonskanaler beboerne imellom med bl.a. enkel og brukervennlig App som tilrettelegger for:
- Aktivitetsprogram
- Interessegrupper
- Arbeidsgrupper
- Delekultur
- Omsorg
- Knytte lokale arrangementer til prosjektet.
- Knytte lokal næring til prosjektet.
- Skape engasjement i befolkningen
Vi mennesker er skapt for å være ute, men vi tilbringer hele 80 % av tiden vår innendørs. I Bergen er dette kanskje enda mer sant enn andre steder. Det regner i snitt 231 dager i året i byen vår. Samtaler med eldre, barnefamilier og innvandrere viser samme ønsker; vi trenger flere takoverdekkede og hyggelige fellesarealer der barna kan leke, voksne møtes og naboer skape kontakt og fellesskap. Dette er fremtidens bomiljø!
Å bygge godt naboskap
I prosjektteamet ønsker vi å skape et reelt sosialt bærekraftig område. Når vi da derfor åpner for involverende medvirkning er det med en forpliktelse til å lytte og la innspillene faktisk forme området. Vårt utgangspunkt er at alle mennesker har en iboende kraft, med potensiale til å bidra positivt til sitt eget sted og fellesskapene vi er en del av. Målet er å tilrettelegge for gode liv og hverdager, trygg oppvekst, ingen ensomhet og inkluderende fellesskap. Gjennom ulike faser i prosjektet inviterer vi ulike grupper til å dele innsikt og idéer med oss, om hvordan vi best kan oppnå dette. Sammen med andre.
Forskjellene mellom symbolsk medvirkning og reell samskaping er signifikant. Ingen prosjektleder eller team av fagsterke konsulenter kan beslutte detaljene i programmeringen av et nabolag. Ethvert sted har sitt eget fingeravtrykk preget av de menneskene som bor der. Med en mangfoldig og divers gruppe beboere er det vesentlig at vi involverer så bredt som mulig. Vi ser etter bredde i alder, sosial bakgrunn, livssituasjon og sivilstatus for å få så gode innspill som mulig i medvirkningsprosessene. Sammen løser vi selve naboskapingen, innhold, aktiviteter og programmering av flere av arealene i prosjektet. Derfor lar vi flere rom, både inne og ute, være åpen for beboernes egen programmering, og vår rolle er å tilrettelegge for best mulig resultat. En åpen medvirkningsprosess krever is i magen og mot med tanke på fremdrift. Vi stoler på sterke metoder for involvering, idémyldring og nytenking, og har lang erfaring å lene oss til. Vi vet at de mest treffsikre resultatene kommer fra de som faktisk skal bo i et nabolag.
Tomten
BOB og Signaturhagen er i forhandlinger om å overta en tomt sentralt plassert på Skjold i Bergen. Prosjektet ligger rett ved Bybanen, butikk skole og kirke. Den trekantede tomten er avgrenset av veisystem på tre kanter, og er i dag delvis bebygget med småhus. Eiendommen(e) skal i det videre fortettes i tråd med overordnete politiske ambisjoner om flere boliger langs kollektivstamrutene.
Bydelssenter med kulturtilbud, bibliotek, varehandel og sosiale tjenester ligger på Nesttun kun fem minutter unna med sykkel, og hovedsykkelvei ligger i tomtegrensen. 20 meter sørover finner vi Bybanen med stoppested, og det er dermed usedvanlig lett å se for seg et bilfritt liv tuftet på grønn mobilitet for de fremtidige beboerne.
I nærområdet er det et godt utbygget nettverk av gangstier, grøntområder, idrettstilbud og badeplasser, og skole og barnehage ligger i behagelig gangavstand.
På den andre siden av sykkelveien ligger det dagligvarehandel med søndagsåpen butikk.
Den nærliggende bygningsstrukturen er blandet og består av blokker, eneboliger, rekkehus og næringsarealer.
Hjørnene
Alle elsker kvartaler, men kvartalene, særlig hjørnene, er vanskelige å løse med gode boligplaner. Hjørnebyggene ender ofte opp med store andeler mørkt areal og knotete planløsninger som ikke er optimale. ”Hjørnesteinen” løser disse arealene! Dette gjør at vi kan lage en rasjonell, rektangulær blokkbebyggelse langs tomtegrensen, mens all geometrisk skreddersøm foregår i fellesbyggene. Dette frigjør mer fasade til endeleilighetene og skaper urbane hjørnebygg der prosjektet møter gaten. Vi samler intern kommunikasjon, fellesareal og møteplasser i hjørnebyggene og gjør dem til prosjektet og nabolagets styrke.
Grepet
Ved å trekke bygningskroppene ut mot tomtegrensen dannes det et tydelig trekantet kvartal med et stort, indre gårdsrom. Mot øst og nord legges det blokkbebyggelse i varierende høyde med saltak fra fire til seks etasjer. Blokkene skjermer gårdsrommet for støy fra bilveien. Mot sør legges det en rekke med lavere hus som forholder seg til den nærliggende småhusbebyggelsen og sørger for at prosjektet får en glidende overgang til nabolaget.
”Hjørnesteinen” har en universell idé, men lokale løsninger. Signaturhagens grønne fellesarealer og møteplasser er designet slik at det er det lokale som slipper frem, og det er lokal kraft som former innhold og utseende. Bebyggelsen blir et svar på de helt stedsspesifikke utfordringene og mulighetene som ligger i lokalsamfunnet på det gitte sted. På skjold fører dette til et helt nytt byggeri som verden aldri har sett før. Under har vi forklart de ulike fellesrommene og møteplassene.
De røde sonene er offentlig tilgjengelig for bydelen, her blir det benker, naturlek og spiselige planter. Alle er velkommen!
Den gule sonen er felles for beboerne i prosjektet. Inne i gårdsrommet kan du slippe ut selv de minste barna uten at det er fare for at de forsvinner eller går seg bort. Området er øremerket de som bor der, og man kan føle seg trygg på at noen alltid følger med på hva som skjer i gården.
De grønne sonene er privat for enhetene som sogner direkte til dem. Dette er for- og bakhager, tydelig adskilt fra de andre sonene med hekker og gjerder.
Forskning viser at tydelighet og hierarki i uterom og møteplasser er det viktigste for å sørge for trivsel for alle brukergrupper. Fellesareal oppleves gode og lekeareal for små barn oppleves trygge og uten uvedkomne. Private areal er nettopp private, og man skal kunne trekke seg tilbake og oppleve ro til å dele tid med den nære familien eller helt alene. Måten bygningene møter byrommene på påvirker både dem som er på innsiden og utsiden av vinduet. Alle kantsonene rundt boligene møbleres og opparbeides. På de stedene der det ikke er boliger i første etasjene, som ved fellesrommene kan man ha direkte utgang til gaten uten forhage og aktivere fasaden.
Ensomhetskrisen
Hjørnesteinen bygger videre på de siste års prosjekter fra Signaturhagen. Alle erfaringer tilsier at ensomhet og utenforskap reduseres i denne alternative boformen. Fellesarealene bugner av liv og samskaping.
For å få dette til ligger nøye planlegging av uformelle møter og internlogistikk. Vi samler bevegelseslinjer i fellesarealer, og trapper, heis, inn og utgang blir dermed en del av fellesskapet. Dette gir trygghet og skaper de uformelle møtene som er limet i ethvert nabolag.
Dette gjør også at alt av postkasser, bossrom, parkering, trappeoppgang er nøye planlagt og plassert for å skape best mulige situasjoner.
I Hjørnesteinen legges det til rette for at folk kan bidra med det de har. Både drill og kunnskap om symaskin. Dette øker delekultur, men også selvfølelse og selvrespekt. Våre beboere er viktige, og det de kan er viktig for nabolaget.
Klimakrisen
Hjørnesteinen skaper robuste bygg og robuste landskap
Robuste bygg
Fleksibilitet i typologi - alle bygg kan brukes som bolig og kontor, og leiligheter og fellesareal kan slås sammen, justeres og tilpasses de behov som finnes.
Oppsirkulerte og gjenbrukte materialer er hovedregelen for alle overflater.
Naturlig ventilasjon. De store hjørnebyggene fungerer som naturlig ventilerte areal som muliggjør delvis naturlig ventilerte boliger.
Hjørnesteinen har reduksjon i areal per person, men økt kvalitet i alle areal og store fellesareal.
Prosjektet har varmefangere i fellesarealene og muligheter for strømproduksjon. Dette muliggjør en plusshusbebyggelse og reduserer også driftskostnader.
Parkeringskjeller er transformerbar.
Robuste landskap
Åpen overvannshåndtering, som vanner og holder liv i uterom og hjørnebygg.
Områder for matproduksjon og lokalt biomangfold danner designpremiss for uteområdene.
Boligpriskrisen
Ved å bo mindre og dele mer kan vi skape leiligheter som er økonomisk overkommelige å kjøpe. I Hjørnesteinen gjør vi dette på en måte der vi samtidig hever kvaliteten på de arealene man kjøper. Alternative kjøpsmodeller har BOB jobbet med lenge. I Hjørnesteinen ønsker vi å tilby et mangfold av ulike boligmodeller, fra deleie, samkjøping, leie til eie og mye mer. Dette blir et foregangsprosjekt Vii ønsker også å utforske hvordan man kan bidra i utbyggingen i bytte mot lavere kjøpspris. Det er mange roller prosjektet trenger, og det er arbeidsoppgaver som må gjøres. Vi må kutte trestokker til kubbegulv, vi må etablere felleshagen og vi må passe på de eldre. Dette er oppgaver vi ønsker å se på som arbeidsoppgaver for å kunne tilby personer redusert innkjøpspris i anlegget. Dette skaper stolthet og tilhørighet blant dem som ikke har råd, heller enn skam over lite penger. Vi deler på kunnskap og engasjement! Vi søker nøkkelpersoner som eksempelvis ønsker å være vaktmester, hagemann, venn, nabolagskoordinator og snekkermester.