Fredrik Barth har sammen med Marit Warncke, Erik Bøckmann, Harald Victor Hove, Lars C. Pedersen, Tor Fredrik Müller og Jorunn Nerheim skrevet et innlegg om hvordan vi kan styrke havbyen Bergen.
Les hele innlegget her:
Av Mona Mortensen, Faglig leder og partner Vill Plan.
Byfortetting og transformasjon må skje på kulturminnenes premisser – vi kan ikke ignorere stedenes identitet og historie i disse prosessene. Så må det i tillegg være rom for å tenke nytt…
By- og tettstedstvekst som tar hensyn til dagens klima- og miljøutfordringer er i tiden. Transformasjon av industri og næringsområder til boliger, samt byfortetting i eksisterende boligområder langs Bybanen, er Bergen kommunes måte å løse disse utfordringene på. Her ligger gode intensjoner om å skape en grønn, kompakt, trygg og mangfoldig by.
Oppi alt dette må vi ikke glemme den kulturhistoriske faktoren. Å finne, pleie og utvikle et steds historiske identitet og særpreg er grunnleggende for nettopp å skape et godt sted å bo. Hva vil vi med et område, hvordan kan det bli et sted vi ønsker å være? Dette er vesentlige problemstillinger, som krever at vi først ser oss tilbake før vi bestemmer retningen framover.
Et hvert sted har en identitet preget av terreng og landskapsform kombinert med spor av menneskelig bruk. Sporene omtales gjerne som kulturminner og kulturmiljø. Om de er av stor eller liten verdi er selvfølgelig en vurderingssak. Det må også ligge vurderinger og diskusjoner til grunn når vi skal finne elementene som utgjør et steds essens og hvordan dette skal brukes når områder skal fortettes eller transformeres. Når vi planlegger utbygging er spørsmålet: hvordan kan vi kombinere ønske om å bevare og samtidig være nyskapende? Hvor mye skal vi gi slipp på av antikvarisk autentisitet for å bygge nytt og tettere? Et eksempel som er lett å trekke fram er debatten på 1950-tallet om bevaring av Bryggen i Bergen. Det som i dag er et heftig besøkt verdensarvsted, var den gang en hårsbredd fra å rives og erstattes med ny, hensiktsmessig og moderne bebyggelse.
Tradisjonelt er det bevaringstanken som har vært førende hos antikvariske myndigheter. Første prioritet er å bevare eksisterende strukturer og bygningsmasse, dersom disse har verneverdi. Med dette grepet får vi et sted som er historisk lesbart og antikvarisk «riktig». Ulempen er at det kan begrense utnyttelsen og indirekte føre til forfall av bygningsmasse og område.
Andre prioritet er å videreføre elementer av stedets kulturhistorie i et nytt konsept. Fordelen med et slikt grep er at stedets opprinnelige identitet fortsatt blir lesbart, men vil også kunne føre til at verdier blir borte og at autentisiteten til bygningene og miljøet reduseres. Det er også mulig å tenke en slik videreføring ved gjenbruk av konstruksjoner og bygningsdeler. En slik vernefilosofi har så langt vært lite utnyttet, men kan bli svært aktuell i framtidig bygging som har omtanke for vern, miljø og klima.
Bevaring er selvfølgelig mest relevant i områder der det finnes verdifulle kulturminner og kulturmiljø. For et område som skal totaltransformeres kan det derimot være «lov» å tenke helt nytt. Utgangspunktet må alltid være en helhetlig analyse av stedets identitet. Når stedets «sjel» eller essens er identifisert, er det mulig ikke bare å videreutvikle den historiske identiteten men også å tilføre en ny historisk profil med nye stedsidentifiserende elementer til et område.
Vill Urbanisme har nylig laget en mulighetsstudie for transformasjon av Dokken i Bergen. Et lukket containerområde er her omskapt til et attraktivt og levende bolig- og næringsområde med plass til et nytt akvarium og havforskningsinstituttet. Bygningene langs Jekteviksbryggen på Dokken er moderne, og med et assosiativt element av Bryggen i fasaden. Slik knytter vi et bergensk varemerke til stedet. Det er kanskje ikke helt historisk «riktig», men likevel et enkelt symbol på tiden før stedet ble hetende «Dokken» - da her lå hus langs strandlinjen og småbåter ved kaiene. Den nye fasaden har likevel et tydelig moderne arkitektonisk uttrykk. Hvis vi i tillegg gjenbruker metall fra skipsskrog som fasademateriale får vi også flettet inn industrifunksjonene som tidligere hadde tilhold her. Slik kan de nye byggene reflektere historiske og nye funksjoner på stedet og bidra til en unik stedsidentitet som gjør Dokken til et godt sted å være, enten man er beboer, har sin arbeidsplass her eller kommer som besøkende.
Dokken er imidlertid bare ett eksempel på hvordan det er mulig å skape en identitet ved å kombinere gammelt og nytt – på nye måter. Hva som eventuelt skal trekkes fram og brukes avhenger av flere faktorer. I bunnen ligger spørsmålet om hva området kan tåle: de historiske elementene som tas med i det nye – i transformasjonen – må ha en relevans for det som skal bygges. Fordelen med dette grepet er at vi gir stedet en historisk forankring og identitet. Ulempen kan selvfølgelig være at vi tenderer mot en falsk historisk identitet – at vi «disneyfiserer». Derfor er det viktig å ta seg tid til en innledende vurdering av områdets tåleevne og gode flerfaglige dialoger og prosesser. Da står vi også bedre rustet til å bygge gode, unike og attraktive steder med lang holdbarhetsdato både når det gjelder uttrykk, materialer og historisk dimensjon.
Idag ønsker vi Laura Fröhlich velkommen på laget som første ansatte i Vill Urbanisme.
Laura kommer fra Potsdam i Tyskland og gikk ut fra Bauhaus-Universität Weimar i 2017. Hun har blant annet erfaring fra Osterwold°Schmidt Architekten i Weimar og Boltshauser Architekten i Zürich. Laura imponerte oss med en fantastisk portfolio og vi er veldig glad for å ha henne med på laget!
Av Fredrik Barth, Styreleder Vill Urbanisme AS og daglig leder Vill Arkitektur AS
I debatten om den nye marine klyngen virker det som om Universitetet i Bergen (UiB) tenker på egen eiendomsutvikling, egne reguleringsprosesser, og eget undervisningsopplegg heller enn på Bergens behov. Bergen trenger en marin klynge som strekker seg fra Laksevåg via Sydnes til Marineholmen. Vi trenger ny arkitektur og modig byutvikling for å skape Havbyen Bergen - en bydel utviklet som et moderne kraftsenter for ledende internasjonal havforskning. Havbyen Bergen trenger et universitet som tar ansvar for byen sin.
Helt siden jeg gikk på arkitektlinjen på Norges Tekniske og Vitenskapelige Universitet (NTNU) i Trondheim har jeg følt at NTNU er et byuniversitet. NTNU bryr seg om byen den er del av. Gjennom å jobbe for byens økte attraktivitet, ser universitetet at studenter velger Trondheim og NTNU som sitt studiested. Da NTNU i 2016 utlyste en idé- og plankonkurranse for utviklingen av NTNUs campus i Trondheim var ambisjonene at løsningen skulle gi «de beste fysiske rammer for NTNUs virksomhet og målsettinger» men også at planen «samtidig er god byplanmessig». Da vinneren, det nystartete kontoret KOHT, ble kåret i mai 2017 mente juryen at konseptet «best ivaretar potensialet for å tilføre urbane kvaliteter til bydelen».NTNU er en byutvikler, selv når de utvider egne funksjoner. De forstår at god by og byutvikling vil være det som aller best sikrer utdanningsinstitusjonens framtid.
Slik ser det ikke ut til å være i Bergen.
En av utfordringene for en transformasjon i Bergen sentrum er mangel på en «Opera», eller mangelen på den funksjonen som Operaen i Bjørvika hadde for fjordbyutviklingen. Operaen fungerte som episenteret i utviklingen av nye Oslo. Hva kan være vår motor i Bergen? Når jeg som fagansvarlig for byutvikling i Asplan Viak sammen med arkitektkontoret MAD skulle starte på tegningene til Visjon Dokken i 2015 ble svaret den Marine Klyngen og satsing på Havbyen Bergen som konsept. En Marin klynge på Dokken vil drive fram den byutviklingen som Bergen trenger.
Den marine klyngen er i statens arbeid (KVU – marin klynge) definert som Havforskningsinstituttet (HI), Nasjonalt Institutt for ernæring- og sjømatforskning (NIFES) og fiskeridirektoratet. Regjeringen vedtok høsten 2017 at HI, NIFES og fiskeridirektoratet skal samlokaliseres i et nytt bygg. I 2017 ble også HI og NIFES fusjonert til ett institutt hetende HI. I statsbudsjettet samme år fikk Statsbygg 10 millioner kroner for å starte prosessen med å utrede hvor det nye bygget skal etableres. Store statlige investeringer kan dermed komme til Bergen om vi kan finne en tomt i byen som har plass. Vi fant plass på Dokken, og lanserte Visjon Dokken med den marine klyngen som motor. Jeg er fortsatt overbevist om at dette er det rette for Bergen.
Den marine klyngen er mer enn HI, og lokaliseringsdebatten må inneholde mer enn diskusjon om plassering av et kontorbygg. I avisartikkel 8.5.18 fremstiller BT det de omtaler som full strid mellom HI og UIB.(Artikkel) Direktøren av HI, Sissel Rogne, sier hun ikke ønsker å flytte HI til Marineholmen. Hennes argumentasjon er klar – på Marineholmen er det ikke plass til å skape en fullskala Marin Klynge. Det er plass å flytte HI til Marineholmen, men det blir ikke en klynge av det. Rogne har mye større ambisjoner for Havbyen Bergen, enn å bare samlokalisere NIFES og HI.
Og det er dette det ikke er plass til på Marineholmen. Torger Reve, kalt Norges fremste ekspert på klynger, påpeker behovet for næringsaktører på Marineholmen. Han sier det er for mye forskning i området, og for få aktører til å kunne bruke forskningen. Etter hans syn holder Marineholmen på å bli en forskningspark – ikke en klynge. Bergen Kommune påpeker behovet for bolig på Marineholmen. I dag stenger området ned klokken 1600. Boliger vil sikre liv døgnet rundt. I den vedtatte planen for Marineholmen er det boligdelen som står ubygd. Det deleide eiendom og utviklingsselskapet (UiB, Rieber m.fl) som utvikler Marineholmen har varslet et nytt planarbeid som ser på muligheten av å omgjøre boligandelen til næring/kontor. Vi står ved et veiskille på Marineholmen, der en må velge hvordan de siste kvadratmetrene skal bygges ut, her er ikke plass til alt.
Rogne peker på at HI trenger plass rundt seg slik at byen også får de klyngefunksjonene og den byutviklingen en statlig investering av denne størrelsesordenen bringer med seg. Sissel Rogne ser verdien av næringslivet, av å flytte Akvariet til samme sted, av å kunne etablere hoteller og boliger. Hun ønsker å skape en levende by, med arbeidsplasser, beboere og opplevelser sentrert rundt vår viktigste levevei – havet. Sissel Rogne representerer HI, men snakker om utvikling av Havbyen Bergen. Hun snakker som NTNU gjør i Trondheim.
UiB gjør ikke det. De går hardt ut og forsøker å undergrave Rognes argumenter. De sier med rette at Akvariet og dypvannskai ikke er med i Statsbygg sitt program for ny Marin Klynge. Men fakta er at Statens arbeid til nå kun har handlet om et nytt kontorbygg for HI, NIFES og fiskeridirektoratet. Statens arbeid har verken handlet om å skape en klynge i ordets rette forstand eller UiB i det hele tatt. Ikke før nå har det heller handlet om lokalisering. Det er kommunen som skal legge til rette for klyngefunksjoner rundt de statlige investeringene, som Oslo kommune har gjort i Bjørvika. Lokaliseringsdebatten handler derfor nettopp om hvor denne investeringen kan bli best mulig for byen. Når UIB videre påpeker at det «vil koste milliardbeløp å flytte UiBs eksisterende aktiviteter bort fra Marineholmen», blander UIB bevisst kortene for å nedsnakke andre alternativ enn sitt foretrukne sted – stedet der UIB er eiendomsutvikler - Marineholmen.
I KVUen fra Statsbygg står det riktig nok at nærhet til Universitetet er viktig for lokaliseringen av HI. Men det står også at de positive synergiene mellom HI og Akvariet er store. I tillegg trekkes fordelene av HIs kontakt med eget rederi fram. I KVUen har det aldri vært aktuelt å flytte UIB bort fra Marineholmen, men nærhet til aktører som UIB og Akvariet teller positivt for valg av lokasjon. På Sydnes ser Sissel Rogne at hun både kan få plass til Akvariet, rederiet, nærhet til UiB og rom for videre vekst i et 50 års perspektiv. Å flytte HI til Sydnes er en videreutvikling av Marineholmen, og starten på Havbyen Bergen.
Sissel Rogne sier at Havbyen Bergen handler om både Laksevåg, Dokken og Marineholmen – hele Puddefjordsområdet. Innenfor dette området ønsker hun å legge til rette for en storstilt utvikling av en marin akse. En motor for utvikling av hele Bergen. Hun ønsker å bruke den statlige investeringen som er Marin Klynge, som motor i å redde Akvariet fra nedleggelse, (Artikkel) bidra til ny byutvikling på Laksevåg(Artikkel) , Nordnes og Dokken (Artikkel), skape nye arbeidsplasser, ny næring, nye turistopplevelser og ny by. UIB sier at det bør hun ikke få lov til. Rogne ber, som lederen av Bergen Arkitektforening Lars C Pedersen(Artikkel) byens politikere gi mulighet for at dette kan skje. Jeg forstår ikke UiB sine motiver for å motsette seg dette, og jeg savner et universitet som tar en ledende posisjon som positiv byutvikler, og ikke ser på egne eiendomsprosjekter. Jeg tror både byen og universitetet vil tape stort på den striden som nå synliggjøres i media.
Til informasjon har Fredrik Barth hatt en rolle i det pågående arbeidet med fremtidig utvikling av Dokken siden 2015.
Av Per F Jørgensen, partner Vill Urbanisme AS og daglig leder Vill Energi AS
Futurebuilt arrangerte studietur i Nederland for 35 utbyggere, arkitekter, rådgivere og folk fra bransjeorganisasjoner. Turen omhandlet bærekraftig arkitektur i ordenes videste betydning, og det særlige fokuset på gjenbruk kastet lys over hvordan fremtidens energi- og miljø- løsninger må springe ut fra det som allerede er bygget!
Jeg er imponert! Nederlenderne har kommet langt. De er dyktige og innovative. De gjenbruker, de tar i bruk gamle materialer i ny setting, de tar landskapet inn i byggene og de er i gang med å lage en digital plattform for materialer i bygg. Og selvfølgelig sykler de overalt og hele tiden. Halsbrekkende uten hjelm. Med handlepose i den ene hånda, den andre hånda på styret og et spedbarn på brystet! Flere ganger holdt jeg på å bli kjørt ned.
Jeg så det med det samme vi fløy innover landet: Her er det lite ressurser – her må det bli ombruk. Her er det ingen skog – de må ta landskapet inn i byggene. Og flatt som f… – her er det bare å tråkke i vei.
Det første bygget kalt The Circler et møtesenter for banken ABN AMRO i Amsterdam. Arkitekten er nederlandske CIE. Bygget var i 3 etasjer inkludert kjeller. En benk laget med gamle sykkelrammer som bein er det første som møter oss. Bygget som selvfølgelig er nullenergi og har bare giftfrie materialer og er designet for reuse (altså kan tas lett ned igjen), har et møtesenter i kjelleren. Ved god dagslystilgang og bra takhøyde får man ikke følelsen av å være i en kjeller. Møterommene er skilt av fra vrimleområdet med gamle vinduer, lydabsorbenter er laget av gamle tekstiler, trapp og parkett er laget av gamle vindusrammer av høykvalitets virke. Her har de leiet heisene av Mitsubishi og betaler pr tur. Artig løsning som må stimulere til å gjemme bort heisen og eksponere trappeløpene! Huset har takhage og er et rett og slett et herlig bygg. Lunsjen er dessuten fortreffelig! Her kan dere lese mer:
Så gikk turen til The Liander buildingi Duiven. Ett gammelt industriområde med flere bygg inngår i et campus for et energiselskap. Rau Arkitekter la rett og slett ett tak over alle byggene og laget et helt utrolig vrimleareal under tak. 80 % av de eksiterende materialer ble brukt om igjen. Her er det grønne vegger, kaffebarer, møteplasser og fantastisk lystilgang. Pallevirke og kabeltromler er brukt til utvendig fasader og i innvendige himling. Isolasjonen er også her laget av gamle klær. Det ser tøft og friskt ut.
Men så kom vi inn i kontorene. Her har vi nordmenn mye å lære bort. Mørke lokaler (hvorfor i alle dager har de brukt solreflekterende glass fra vrimlehallen?), lavt under taket og elendig inneklima. Tror jeg hadde tatt med meg laptop’en ut i vrimlehallen! Les mer om prosjektet her:
http://circulatenews.org/2015/12/liander-a-vision-for-circular-architecture/
Men Thomas Rau hadde mer på lager. Han har igangsatt et prosjekt kalt Madaster - «public, online library of materials in the built environment».
Sjekk https://platform.madaster.com
De neste byggene er ikke mindre oppsiktsvekkende. For dagen etter går ferden til Utrecht hvor det er satt opp et møtesenter The green house. Lettvekt og lavt fotavtrykk er stikkord for bygget som har et midlertidig liv. Igjen er naturen tatt inn i bygget – både med grønn vegg og drivhus for grønnsaksdyrking til byggets restaurant. Huset står rett på bakken på en ringmur av demonterbare steiner.
Det siste prosjektet varHouse of Rolf. Rolf Bruggink er eier og arkitekt har bolig og kontor i huset hvor alt innvending er bygget opp av gjenbruksmaterialer. Han tok ned et nabohus som skulle rives og brukte alt som var mulig. Med gamle radiatorer som veggmaterialer, kjøkken av gamle vinduer, lamper laget av gamle plastbeger og lyspærer. I bakhagen stod veksthuset også laget av gamle vinduer og Rolf hadde funnet en gammel billettsalgsbod som så ut som han brukte som bar ved hageselskaper. Der kunne jeg ha bodd!
https://www.archdaily.com/799180/house-of-rolf-studio-rolr-plus-niekwagemans
http://rolf.fr/architecture/#!house-of-rolf
På vei fra House of Rolf til en rusletur i Utrechts gamleby, får vi desserten ved sentralstasjonen i Utrecht. Her har de laget et overbygg mellom stasjonen og et kjøpesenter. Beina er gamle vindmøller! Snakk om. Her er det bare hugge oljeplattformer og gamle skip, så er vi gang med ombruk i gamlelandet også!
Fredrik Barth i Vill Arkitektur skal innlede Venstres åpne møte om byutvikling. Er du interessert i å høre om de fantastiske mulighetene Dokken som ny bydel i Bergen har å by på? Møt opp på Litteraturhuset 23.04.18 klokken 19.00 og si din mening om hvordan Bergen bør utvikles de neste årene!
Fra arrangementssiden:
Fredrik Barth er daglig leder i Vill Arkitektur og vil holde innledningen "Visjon Dokken: En ny bydel for havnebyen Bergen".
Harald Victor Hove er daglig leder i Martime Bergen og vil holde innledningen "Visjoner for havbyen Bergen".
Gruppeleder Idun Bortne vil styre ordet når vi åpner for at de fremmøtte kan få fremlegge sine synspunkter på hvordan fremtidens Bergen bør være. Partiet Venstre jobber med valgprogram til neste valgperioden, så er her det store muligheter til å påvirke.
Fredrik Barth og Mats Mastervik har sammen med gode kollegaer snakket med Bergens Tidende om fremtidens Bergen og kollektivet Vill Urbanisme.
"Topp-arkitekter sier opp for å bygge bedre" (Krever abbonement)
01.03.18 var hele teamet på plass. Vi gleder oss til samarbeid med gamle og nye venner!
Vill Urbanisme skal på oppdrag for EGD og OBOS tegne et mulighetsstudie, en masterplan og en gjennomføringsstrategi for realisering av Havforskningsinstituttet på ny tomt i Havbyen Bergen og den Marine Aksen.
Daglig leder i Vill Arkitektur, Fredrik Barth, begynner arbeidet med en gang og får meg seg resten av teamet 01.03.