VILL er i full sving med å gjøre klart til Festspillenes Festallmenning.
Vi har samlet «Folkets stoler» og gjør de klar for bergenserne.
La oss fylle byen med festglade mennesker og møteplasser for gode samtaler!
VILL er i full sving med å gjøre klart til Festspillenes Festallmenning.
Vi har samlet «Folkets stoler» og gjør de klar for bergenserne.
La oss fylle byen med festglade mennesker og møteplasser for gode samtaler!
VILL har vært på oppdrag i Marokko for å se på en mulig utvikling av en økologisk jordbrukslandsby for turister. Dette har fått oss til å reflektere litt i forhold til dilemmaene knyttet til et slikt prosjekt. Skal vi bidra til å skifte systemer og bidra til ekte bærekraftig endring, må vi orke å se oss selv i speilet. Kan turisme i det hele tatt være bærekraftig? Vi vurderer dette iht hvordan turisme påvirker miljø, økonomi og sosiale forhold. Her vil man nok se at det har ulik effekt.
I utgangspunktet vil all turisme ha et visst miljøavtrykk. Det som har størst påvirkning er sannsynligvis transport, der spesielt langdistansereiser setter store klimagassfotavtrykk. Kortreist ferie og turisme vil derfor ha minst negativ effekt på klimaet. Samtidig antar vi at turisme også setter andre spor. Det kan være økt forbruk. Eller det kan være negativ påvirkning på biologisk mangfold, som følge av skader på urørt natur og utbygging. Kan man legge opp til en turisme som vil øke det biologiske mangfoldet?
Turisme vil som oftest ha en positiv effekt på lokal og nasjonal økonomi. Iht FN står turisme for 7% av verdens eksport av varer og tjenester. Men verdiskaping til tross, vi bør også være bevisst på skyggesidene. Når det ligger store mulige inntjeninger på turisme, kan dette også skape en ubalanse i yrkesforhold der f.eks turismerelatert aktivitet vil bli mer attraktivt enn for eksempel jordbruk. Er det måter vi kan sikre at det vi etterlater oss som besøkende i nye land og områder, fordeles på en bedre måte?
Attraktivitet og høy inntjening på turisme kan også skape større sosiale forskjeller i lavinntekts land. Samtidig vil kunnskap om andre mennesker og ulike kulturer ha en positiv effekt for å få en dypere forståelse og respekt for hverandre. Men dersom turisme kun er en aktivitet tilegnet noen deler av jordens befolkning vil det ikke gi samme muligheter for alle, og dermed blir kanskje innsikten ensidig. Kan vi reise på måter der vi skaper respekt og forståelse i en annen form, som vil gi en toveis innsikt? Er det i det hele tatt mulig?
Iht FN, kan turisme spille en nøkkelrolle for FNs bærekraftsmål. Turisme gjort rett, kan bidra til :
· inkluderende og bærekraftig økonomisk vekst
· sosial inkludering, sysselsetting og bekjempelse av fattigdom
· effektiv bruk av ressurser, beskyttelse av miljø og klima
· bevaring av kulturelle verdier, ulikhet og verdensarv
· gjensidig forståelse, fred og sikkerhet
Dette er viktige tema som vi i VILL tenker må implementeres i arbeid rundt turistdestinasjoner. Vi vil gjerne høre andre synspunkt og inviterer deg til å komme med innspill og kommentarer under som kan utvide perspektivene våre, utfordre oss og hjelpe oss fremover i en bærekraftig retning.
Julia Rousse begynte i VILL i august 2021. Hun kommer fra Estland, har en Mastergrad i Architectural Design fra Finland i 2014 og er en knallgod arkitekt med særlig kompetanse innen prosjektering, visualisering og fremstilling. Hun har erfaringer med skoleprosjekter, boliger og kontorbygg.
Julia kommer fra et sted hvor festningen fra den Germanske Orden fra 1300-tallet og den russiske festningen fra 1400-tallet vender mot hverandre.
5 fakta om Julia:
- Har jobbet i 5 forskjellige land og snakker 4 forskjellige språk
- Er stolt mor av en 3-åring
- Har stor interesse for fotografering, strikking og verdensrommet
- Er veldig flittig og har lest hele 3 bind av «Krig og fred»
- Elsker å reise for å finne inspirasjon i naturen
Agnes Vevle Tvinnereim er en naboskaper! Hun begynte i VILL høsten 2019 og hadde med seg 12 års erfaring fra oppbyggingen av Bærekraftige liv, nettverket som spiller på lag med folks ønsker og kraft til å sette i gang ting de drømmer om. I VILL jobber hun blant annet med "Naboskapsreisen", nye prosjekter med fokus på sosial bærekraft, lokale transformasjonsprosjekter med utgangspunkt i barn og unge og inn i en bredde av fellesskapets prosjekter.
Agnes klarer ikke å høre om små eller store samfunnsproblemer uten å komme opp med et eller annet vi burde gjøre med det. Takk og lov blir ikke alt realisert, til det er døgnet for kort.
Agnes er utdannet pedagog, brenner for likeverd og verdighet, blir rørt av overraskende små ting og er lett å høre. Hun har mye på hjertet og snakker høyt! (Hun sier selv at en oppvekst med en far som har vært maskinsjef på cargoskip på 70-tallet - og derfor ganske redusert hverdagshørsel - gav en familie med utestemmer)
Agnes bor på Landås med mann, to tenåringer og to katter. Hun har nylig blitt lokket med av Lise sin enorme begeistring for orientering, og er nå en ivrig o-løper for VILL sitt (nesten etablerte) bedriftsidrettslag. Veldig varierende resultater, men gøy hver gang.
Det skjer mye spennende i Nordic Circles for tiden: Superdocken står på Akvariet til stor glede for småfisk og rur mens egenskaper og effekter evalueres fortløpende; vi holder på med et modulært system for vertikale hager, og vi gjør en pilot på nordsjøstål som base for utvidelse av byggeland istedenfor tradisjonelle utfyllinger i sjø.
Invest in Bergen har nylig skrevet en fin sak om satsningen og alt som foregår:
VILL er på jakt etter deg som vil bidra til å fikse verden en liten bit av gangen, like utålmodig som oss. Det er mye som må gjøres og mange komplekse utfordringer som må nøstes i. Vi i VILL er et fellesskap av samfunnsarkitekter med et mangfold av kompetanse, livshistorier, ferdigheter og perspektiver. Vi ser på fagfeltene våre som verktøy for å få til positiv endring både på kort og lang sikt. Vi jobber hver dag for å bygge de stedene der barna våre skal ønske at barnebarna våre skal bli gamle. Og akkurat nå trenger vi deg som kan interiør, som har erfaring og jobber selvstendig, som er god på å skape konsepter, som ser nye løsninger og som tenker stort og langsiktig om hverdagens mange små valg. Vi trenger at du håndterer mangfoldets virvar, at du tåler å gjøre feil og at du har mot til å utfordre etablerte sannheter. Vi øver oss på å lytte dypere, lære av hverandre, være empatiske og se på folk med mer raushet.
På jakt etter transformasjon og nye løsninger møter vi motstand. Vi utfordrer og utfordres. For å stå godt i motstand kreves et sterkt lag som støtter hverandre i opp- og nedturer. Fellesskapet VILL har som mål å være det laget. Derfor jobber vi systematisk med å styrke kulturen i kollektivet. Vi jobber med fellesskap, fag og VI(LL)-faktoren.
Vi tilbyr 1 års vikariat og/eller fast stilling.
Søknadsfrist: 24.september 2021
Søknad og evt spørsmål sendes til:
eller
Vi gleder oss til å finne ut av hvem du er!
Hils på Silje Steinsland!
Silje ble en del av Villkollektivet for to år siden og er foreløpig husets eneste interiørarkitekt. Siden studiene har Silje vært partner i eget iark firma hvor hun blant annet fikk ta del i oppstart av leilighetsprosjekt i Bergen og kontorprosjekt i Dublin. Parallelt med egen bedrift jobbet hun innleid hos Vill Mer, men Våren 2020 ble Silje fast ansatt hos oss. Hun har på kort tid skaffet seg erfaring fra en rekke interiør prosjekter og flere utomhus prosjekter. Hun har vært prosjekterende på flere prosjekter og prosjektleder for realisering av Skjoldhagen Næringslokaler. Silje har studert Interiør Design på Høyskolen Kristiania i Bergen og Interiørarkitektur på Griffith College i Dublin hvor hun ble uteksaminert i 2019. Gjennom studietiden har hun deltatt i flere gruppeprosjekter og konkurranser med seier, samt vunnet individuell pris for eksamensoppgave i Bergen og bachelor honours oppgave i Dublin.
Silje er en strukturert og kreativ interiørarktekt med et øye for detaljer. Hun engasjerer seg innen fremtidsrettet og funksjonell design med spesiell interesse innen sanse, helse og omsorgs design. Silje engasjerer seg for å dra arkitektur og design i en mer positiv retning ved å gripe de mulighetene vi kan for å gjøre en bærekraftig endring i design og arkitektur bransjen.
Silje elsker å dra i gang sosiale begivenheter og mener at: «Alt som kan feires, skal feires»!
Neste uke blir dere bedre kjent med arkitekt Julia Rousse!
Før sommeren dro vi på befaring i Stavanger sammen med våre nye venner i Bate og Asplan Viak. På en fantastisk tomt i østre bydel skal vi skape fremtidens nabolag i historiske omgivelser. Blant tidligere hermetikkfabrikker, lagerhus, tungindustri, trehus og kontorbygg er vi nå i gang med de innledende skissene og analysene. Dette blir gøy!
Det siste året har vi fått mange nye kollegaer på Villhuset og vi tenkte dermed det var på tide med en skikkelig presentasjonsrunde av hele gjengen. Vi vil derfor de kommende 17 ukene introdusere én etter én til vi har fått alle sammen frem i lyset!
Først ut er Anders Sletten Eide. Anders var med å gründe Vill for tre og et halvt år siden og opererer i skjæringsfeltet mellom prosjektering og urbanisme og har erfaringer fra såvel møbeldesign, rehabilitering av bygg, konkurranser, mulighets- og visjonstudier og områdeplaner. I arbeidet siden studiedagene har Anders spesielt fokusert på tidligfase innen bærekraftig by- og tettstedsutvkling.
Anders gikk ut fra Bergen Arkitekthøgskole med utmerkelse på både Bachelor og Masternivå, vant Statsbyggs studentpris for fremragende arkitektur, og ble plassert topp 20 globalt i Archiprix, Worlds Best Graduation Projects sammen med sin diplompartner i 2014. Etter studietiden jobbet Anders som medforfatter og produksjonsdesigner på boken "The City Between Freedom and Security" som både har vunnet DAM ARCHITECTURAL BOOK AWARD 2017 og Svensk Bokkonst 2017.
Anders har vært prosjektleder og ansvarlig arkitekt i flere av de store prosjektene våre det siste året som Kulturkvartalet på Verftet, Verdiskapende fortetting i Grenland og utallige mulighetsstudier for kontor og boligprosjekter.
Følg med neste uke for å bli bedre kjent med Silje Steinsland!
VILL har gjort scenografi på Amanda! Bra show, fine folk, veldig gøy jobb!
VILL er i sving sammen med Arkitektgruppen CUBUS as og Dåfjorden slipp på Leirvik Torg. Kunnskap og kompetanse går fra generasjon til generasjon der kunststykket er innovasjon for stadig nye omstillinger for å møte fremtiden. Vi har en spennende og krevende fremtid. På veien lærer vi gjennom lek og det å tørre å prøve og feile
Sammen med Ivar Chelsom Vogt og den fine gjengen på USF Verftet har vi det siste halvåret jobbet med transformasjon av Kjødehallen til et kunst, mat- og kulturmekka i hjertet av Bergen. Bergen trenger et sted som dette. 3-4000 publikummere, store utendørsarealer på bryggekanten og et fleksibelt scenehus som kan huse alt fra konserter til loppemarked og seminarer.
Ved å gjenbruke og oppsirkulere ca 2600 tonn elementer og materialer fra det eksisterende bygget sparer vi planeten for utslipp tilsvarende 940 turer Oslo-New York tur/retur.
Vi river for mange bygg. I 2019 ble det revet ca 22.000 bygg i Norge. Potensialet er med andre ord enormt om vi sammen leter etter de gode løsningene.
Vi gleder oss stort til fortsettelsen!
Visningssenter på Høgevarde bygget i massiv tre i nydelige natur omgivelser! Prosjektet har hatt fokus på lokale materialer og produksjon!
Kontorlokaler begynner å ta form!
Det nærmer seg at leietakere kan flytte inn til mer åpen og fleksibel planløsning, farger med kontraster på veggene, nytt gulv og nye møbler. Vi beholder mye av eksisterende fast inventar og bruker om igjen vindusfelt og dører hvor planløsning endres!
Det begynner å skje ting på byggeplass i Solheimsgaten Vi gleder oss til å vise dere mer av prosjektet fremover!